martes, marzo 27, 2012

UN NOU PACTE FISCAL PER CATALUNYA

Pere Navarro, el dia que va presentar el Pacte Fiscal que defensem com a NOU PSC va dir: “La gran preocupació de la majoria dels nostres ciutadans avui dia se centra en la crisi econòmica i en la seva situació laboral […], en la necessitat de tenir un cert confort i tranquil·litat a la seva vida, uns serveis públics de qualitat que no els generin més incerteses, sinó que els donin la seguretat que els seus fills rebran una educació de qualitat, que els seus familiars seran atesos amb tots els recursos disponibles si es posen malalts i que tindran una segona oportunitat si la vida els canvia inesperadament.” El Nou Pacte Fiscal ha de servir per reclamar, ara més que mai, un tracte just i equitatiu per Catalunya (tan pels ciutadans que hi vivim com pel repartiment territorial que es fa des d’Espanya) perquè actualment, la solidaritat territorial esta perjudicant les nostres possibilitats de sortir de la crisi.


M’agradaria destacar, que el model actual de finançament és el millor que ha tingut mai Catalunya i és el que ens ha aportat més autogovern però encara es pot millorar l‘autonomia tributària i la solidaritat s’ha de revisar, perquè ara Catalunya necessita més ingressos per evitar les retallades que esta fent el govern de CIU i del PP i que disminueixen la qualitat dels serveis públics i que ens impedeixen fer noves inversions i aplicar mesures que ajudin a reactivar l’economia.

El nou pacte, només es pot aconseguir des de la negociació política i des de les institucions democràtiques. Per aquest motiu, m’agradaria que gairebé quaranta anys després de recuperar el dret de triar democràticament als nostres representants polítics, crec que seria interessant, que qui encara gaudeix de prestigi i reconeixement social: les Universitats, analitzessin el per què del ressentiment que alguns tertulians, comentaristes o opinadors de determinats mitjans de comunicació o per part, també, d’alguns poders econòmics tenen tant interès en llençar missatges perquè la política democràtica perdi prestigi i liquidar el que tant va costar de conquerir als nostres pares i avis: la il·lusió per triar cada 4 anys qui ha de dirigir la política del nostre municipi o del nostre país.

És evident que el model actual dels partits polítics no és perfecte i que cal obrir-se més a la societat, escoltar a la gent. Com també és evident que els governs han de recuperar el control de l’economia perquè el lliure mercat ens ha dut a un estat de profunda debilitat.

El discurs que l’esquerra europea i, especialment, el socialisme està introduint de gravar amb nous criteris impositius a qui més té per poder garantir l’estat del benestar que tant ens ha costat aconseguir està impulsant una nova esperança en la ciutadania davant la política de retallades que imposa la dreta europea i que ha acceptat com a seva el President Mas.

La gran preocupació de la majoria dels nostres ciutadans avui a dia se centra en la superació de la crisi econòmica i en la seva situació laboral, amb tenir una feina digna que els reporti uns ingressos suficients per mantenir una vivenda i poder seguir gaudint d’uns serveis públics de qualitat. Garantir aquests drets bàsics i el sosteniment dels serveis públics ha de ser un objectiu ineludible que hem de tenir com a país.

Podem arribar a entendre’s en aquest tema com en moltes ocasions, amb la resta de forces polítiques catalanes, convençuts que en política fiscal l’acció unitària solament pot beneficiar al conjunt dels catalans i les catalanes. Perquè un pacte únic de CiU i PP com està succeint amb la reforma laboral o el decret de mesures d’augment de l’IBI, de retallades, no beneficia en absolut als interessos de la majoria de famílies catalanes.

martes, marzo 13, 2012

#NouPSC Osona

El passat mes de desembre, s’iniciava la renovació nacional del PSC amb el 12e congrés del PSC. Un congrés, que en el seu moment ja ho vaig valorar des del twitter, va ser un bon exemple de que el Partit dels Socialistes de Catalunya ha après dels errors del passat i vol recuperar el vincle amb la societat civil, reafirmar el seu esperit municipalista i crear espais de debat per tornar a generar il•lusió amb els votants progressistes de Catalunya.


Un cop renovada la direcció nacional del PSC, s’han de renovar les direccions territorials, i el passat 24 de febrer el PSC Osona vàrem fer l’assemblea comarcal per escollir la nova executiva. Una assemblea participativa que es el millor exemple que el PSC, a Osona, segueix sent un partit fort i amb persones compromeses amb els valors socialistes i catalanistes.

D’aquesta assemblea se n’han de destacar tres aspectes: el primer i més important, es que en Miquel Arisa, desprès de 16 anys liderant el PSC a la comarca d’Osona deixava pas a un nou equip. El segon, l’àmplia participació de militants socialistes que es van mobilitzar per expressar, la seva opinió, de quin model de direcció volien pel PSC a Osona. Finalment, l’últim aspecte va ser el debat, fruit de la possibilitat d’escollir entre dues executives. Per tant, tots plegats hem d’estar satisfets, que en el moment actual, dues persones amb il•lusió i ganes volguessin liderar el treball que s’ha de fer a la comarca.

Tanmateix, no puc obviar, que de l’assemblea, des de certs àmbits, se n’ha volgut fer una lectura esbiaixada. Per exemple, a l’assemblea no es van fer unes primàries. Sinó, que hi van haver dos candidats que es van postular i amb les negociacions prèvies van poder sumar suports per crear un equip de treball. L’altre aspecte, es que no va ser una votació del territori contra Vic i Manlleu, com tampoc penso que fos Vic i Manlleu contra el territori.

M’agradaria destacar que de tot aquest procés, el que n’ha sortit més reforçat es el PSC a Osona. Ja que ha demostrat que és un partit format per persones que volen treballar pels valors progressistes i catalanistes a la comarca, però el màxim esforç l’hem de centrar en fer polítiques de proximitat, articular grups de treball en els diferents municipis d’Osona (per poder-se reivindicar com uns bons gestors públics compromesos amb les necessitats socials) i defensar els serveis bàsics de qualitat, especialment, amb la sanitat i l’educació.

No obstant, crec que només s’equivoca qui fa coses i que tots hem de ser responsables dels nostres errors i que, precisament, aprendre d’aquests reforça els projectes. Per molta gent, seria fàcil veure que el resultat ajustat de l’assemblea evidencia un trencament del partit a Osona. Però, per contra, fruit dels contactes d’aquests dies, del que ha servit el procés, es per veure que hem de sumar esforços per millorar els resultats, recuperar alcaldies, seguir treballant des del compromís i la proximitat en aquells municipis on governem i, en aquells municipis on podem millorar els resultats, dinamitzar grups i activitats per generar il•lusió i reivindicar polítiques socials.

Ara més que mai hem de fer autocrítica i treballar per generar confiança! Aquesta setmana, em recordava un bon amic, que els que creiem amb la política no podem deixar que la corrupció i la demagògia desprestigi la democràcia ni els partits polítics actuals, ans al contrari, des dels partits hem de ser capaços de generar il•lusió. Perquè la gent creu en la política i els hi hem de demostrar que: ni tots els partits, ni no tots els polítics som iguals, perquè ara més que mai hem de reivindicar, des dels diferents pobles i ciutats d’Osona, que no es el mateix les polítiques d’esquerra que defensa el PSC que les polítiques de dreta que fa CiU amb el suport del PP.

Article osona.com
@jparegall
facebook.com/jparegall

Centelles, 13 de març de 2012